Vilken personlighetsstörning har du?

2012-02-17 12:42:45 / 0 kommentarer kommentera inlägget?..


Det är vanligare än vad man tror idag med att folk har en personlighetsstörning. Jag vet inte riktigt varför men jag tycker det är intressant att läsa om hjärnan, folks betéenden och liknande. Kände för att kolla upp lite olika personlighetsstörningar och lägga upp det här... Detta är då tagit ifrån Wikipedia vilket betyder att allting inte nödvändigtvis är rätt. Jag är ingen typ psykolog eller någonting sånt, tycker bara det är intressant.
Men där finns ändån folk som söker mitt stöd på nätet för att bara ha någon att prata med. Dock inte när det gäller sånna här störningar, men någorlunda mildare.. (Ger inga namn)
Bara för att du kanske blir påmind om dig själv när du läser i något av styckena nedan betyder det inte att du är störd. Bara en liten sak som du kanske läser upp och blir påmind om nånting angående tex dig själv är ingenting. Det som gör oss unika.
Vi har alla mer eller mindre annorlunda personlighet. Det är när du har "för mycket" av den som då kanske blir ett problem.
Jag tar inget anvsar för vad du får för dig och tror om dig själv eller också andra. Det är upp till dig om du vill vara "hyperkondriker" eller inte. :]

Vilken störning har du?


Paranoid personlighetsstörning
En person med paranoid personlighetstörning har mycket svårt att hantera motgångar, och tenderar att förklara dessa på konspiratoriska sätt. Personen uppfattar människor, även anhöriga och närstående, med misstänksamhet, och uppfattar ofta deras handlingar som om de har ett underliggande, falskt eller försåtligt syfte som inte uttalas, och som personen läser in "mellan raderna", trots att det är uppenbart för andra att sådan falskhet inte finns. Denna misstänksamhet har personen också i romantiska relationer; patologisk svartsjuka är vanligt bland personer med paranoid personlighetstörning. Det finns en uppenbar tendens tillrätthaverism, att driva sin rätt in absurdum och att inte ge sig. Personen har också ofta en något grandios självuppfattning, och anser att världen kretsar kring denne; världsbilden och synen på omgivningen är konspiratorisk, och personen uppfattar ofta att det döljer sig mycket under ytan.
Mer om detta: Här!

Schizotyp
personlighetsstörning
..är en schizofreniliknande psykisk störning som karaktäriseras av ett behov av social isolering, udda beteende och tänkande och ofta okonventionella föreställningar som att ha ett extra sinne och liknande. Kallades tidigare för bl.a borderline schizofreni och pseudoneurotisk schizofreni.
Det finns en hög grad av komorbiditet med personlighetsstörningar. McGlashan et al. (2000) konstaterade att detta kan bero på överlappande kriterier med andra personlighetsstörningar, så som fobisk personlighetsstörning och paranoid personlighetsstörning.
Mer om detta: Här!

Schizoid personlighetsstörning
..är en personlighetsstörning som karaktäriseras av en brist på intresse för sociala relationer, en tendens till en ensam livsstil och emotionell kyla. Den sammanlagda effekten av de uppfyllda kriterierna måste vara så pass allvarlig att den bereder den enskilde påtagliga besvär i vardagslivet. Att vara en "ensamvarg" som gillar att vara ifred innebär således inte man lider av en schizoid personlighetsstörning.
Mer om detta: Här!

Antisocial personlighetsstörning
..karakteriseras av en grundläggande bristande respekt för andra människors rättigheter, bristande förmåga att känna skuld och av att inte bry sig om sociala normer. Personer med denna störning är ofta inblandade i kriminella aktiviteter. psykopati uppfattas ofta som en grav variant av antisocial personlighetsstörning.
Människor med antisocial personlighetsstörning visar brist på ångerkänslor eller empati. Detta visas i likgiltlighet efter att ha sårat, stulit från, eller svikit någon. De är ofta också väldigt manipulativa och impulsiva. Personen har också väldigt svårt för ansvar och planering.
Mer om detta: Här!

Borderline-personlighetsstörning
Det främsta problemet för personer som lider av borderline är deras emotionella instabilitet och svårigheten att reglera sina känslor. De känslomässiga problemen resulterar vanligtvis i svårigheter att bete sig på ett fungerande sätt, vilket i sin tur leder till relationsproblem och svårigheter att behålla en stabil självkänsla.
Patienter med Borderline-personlighetsstörning har stor samsjuklighet - de är för det mesta allvarligt deprimerade och lider ofta av andra psykiska problem som posttraumatisk stresstörning, social fobi, ätstörningar, tvångssyndrom och panikångest. Deras liv präglas av desperation. De blir lätt missförstådda och uppfattas som besvärliga och manipulativa av sin omgivning.
Mer om detta: Här!

Histrionisk personlighetsstörning

..är inom psykatrin en personlighetsstörning som involverar ett mönster av oerhört kraftiga känslouttryck och uppmärksamhetssökande, behov av orimligt mycket godkännande och olämpligt förföriskt uppträdande. Sjukdomen börjar oftast i tidig vuxenålder.
Det centrala i beteendet hos en person med histrionisk personlighetsstörning är det genomgripande och överdrivna mönstret av emotionalitet och uppmärksamhetssökande beteende. Personerna är livliga, dramatiska och flirtiga. De kan vara olämpligt sexuellt provokativa, uttrycka starka känslor med en impressionistisk stil och är lättpåverkade av andra.
Orsaken till störningen är okänd, men händelser i barndomen och genetiska orsaker kan vara involverade. Störningen är vanligare bland..
Mer om detta: Här!

Narcissistisk personlighetsstörning

..är en personlighetsstörning som kännetecknas av narcissistens extrema känsla av självhävdelse, bristande verklighetsuppfattning, sitt stora behov av att befinna sig i centrum och brist på empati. Denna patologiska narcassism skiljer sig från den naturliga narcissismen vi alla bär på, känslan av att vilja vara omtyckt. Personer med denna störning utmärker sig genom krocken mellan två motsatta självbilder - den idealistiska bilden av sig själv som storslagen och grandios gentemot känslor av skam och självhat. I relationen med en partner kan narcissisten inledningsvis vara utomordentligt charmerande och karismatisk, för att plötsligt växla till ett obehärskat och kränkande beteende. Narcissisten har ett behov av att ha kontroll och kan i relationen te sig maktfullkomlig och/eller paranoid. Kontrollbehovet kan ta sig uttryck i ett tvångsmässigt beteende som denne ser som fullt naturligt och där personen kräver efterlevnad av omgivningen.
Mer om detta: Här!

Fobisk personlighetsstörning (eller undvikande personlighetsstörning)
..är en personlighetsstörning med ett genomgående mönster av social hämning, låg självkänsla, känslor av otillräcklighet och överkänslighet för negativa omdömen. Störningen visar sig i ett flertal olika situationer och sammanhang från tidig vuxenålder. Personer med fobisk personlighetsstörning ser ofta sig själva som socialt odugliga eller inte socialt tilltalande och undviker social kontakt av rädsla för att bli förlöjligade.
Mer om detta: Här!

Osjälvständig personlighetsstörning
Individer men denna personlighetsstörning vill bli omhändertagna och är rädda för att bli övergivna. De har svårt att fatta enkla beslut, låter andra ta initiativ och ansvar och behöver stöd och uppmuntran av en förälder eller partner. De har svårt att säga emot och går hellre med på något de egentligen tycker är fel, och riskerar hellre att bli utsatta för psykisk och fysisk misshandel av en dominerande partner än att leva ensamma.
Mer om detta: Här!

Tvångsmässig personlighetsstörning är en personlighetsstörning och  kategoriseras som en anankastisk personlighetsstörning. Den förväxlas ofta med tvångssyndrom men har ett antal skillnader. Bland annat är tvångsbeteendena i tvångsmässig personlighetsstörning egosyntona, det vill säga att de överensstämmer med personens mål och moraliska övertygelser. Beteendena är inte heller associerade med ångest eller obehagskänslor, utan rationaliseras istället, ofta som tidsbesparande eller praktiska.
Mer om detta: Här!

Tänk så går ACTA igenom och aldrig mer har tillgång till bland annat sån här information. Vi skulle inte kunna hitta information som vi kanske en dag behöver. bland annat kommer i så fall Wikipedia försvinna. Vart ska du då hitta informationen till din uppsats i skolan. nja.. du kan ju leta i dina j*vla böcker om du så gärna orkar. CTRL + F kan du ju dock glömma bort att använda.

Have a good one! ;)

 


Kommentarer

NAMN Kom ihåg mig?

EMAIL

BLOGGADRESS

KOMMENTAR:

Trackback